De slaapkamer

De meest gebruikte kamer in ons huis is de slaapkamer. Ongeveer een derde van ons leven vertoeven we daar. Het is een plek waar we niet vaak bezoek ontvangen, waardoor we het onderhoud soms verwaarlozen. Terwijl juist dat belangrijk is voor onze eigen gezondheid.

Ventilatie:
Bij oude huizen ontbreken vaak ventilatievoorzieningen, terwijl nieuwe juist te goed geïsoleerd zijn. Goede ventilatie is belangrijk voor de toevoer van zuurstof en de afvoer van muffe lucht en schadelijke stoffen die voorkomen in spaanplaat,vloerbedekking en kunststof. Veel frisse lucht houdt het matras en het dekbed droger waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen.

slaapkamer

Luchten:
Door transpiratie tijdens het slapen worden matras en dekbed vaak een beetje vochtig. Gooi het dekbed daarom ‘s morgens open, dan kan het matras en dekbed lekker fris opdrogen. Bij goed weer kunnen de dekbedden ook luchten in het open raam.

Wassen:
Het is verstandig het beddengoed eens per week te wassen op minimaal 60 graden. Die temperatuur overleven schimmels en huisstofmijt niet. Met minimaal dezelfde veelvuldigheid dient om en onder het bed gestofzuigd of gedweild te worden, zodat stof niet in de lucht blijft hangen.

Matrassen:
Er zijn tegenwoordig duurzame goede matrassen die niet meer gekeerd hoeven te worden. De bovenkant vol absorberend materiaal, de onderkant ventilerend. Daarnaast zijn ze soms voorzien van een afritsbare hoes, die kan dan af en toe gewassen worden. Een oudere of kwalitatief mindere matras dient inderdaad regelmatig gekeerd te worden, zodat deze kunnen drogen.

,

Reacties zijn gesloten.