Zijn dromen bedrog?

Iedereen is een dromer. Bij sommigen zien we dat al overdag. In tegenstelling tot nachtdromen zijn dagdromen meestal aangenaam. Het inspireerd zelf artiesten zoals Marco Borsato tot geweldige teksten. Natuurlijk kunnen we ze gewoon negeren. Al hebben die dromen een functie. Ze geven de hersenen rust, plaatsen gevoelens op de juiste plaats en halen het onderbewustzijn naar boven.

Marco Borsato met  zijn lied “Dromen zijn bedrog”

Dromen zijn een kans!

Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar onze hersenen als we slapen en dromen. Toch blijft het nog veel gissen waarom we dromen en welke rol ze in ons bewust leven spelen.
De meest voorkomende dromen zijn onaangenaam. Alsof ze ons willen waarschuwen. Aangename dromen geven energie en inspiratie. Een paar voorbeelden:

Elke nacht rennen hordes mensen weg omdat ze achtervolgd worden.
Bij kinderen zijn het vaak dieren, bij volwassenen iets donkers.
In de hele natuur wordt bijna iedereen achtervolgt door iets wat groter of sneller is en heel vaak opgegeten. Waarin schuilt het moderne gevaar? In het kapitalisme of terrorisme? Of in ons zelf, je eigen hart?

Dromen over bergen?
Het beklimmen ervan kan staan voor succes, maar ook voor een obstakel dat nog overwonnen moet worden. Wie staat er al op de top het dal in te kijken? En wie halverwege? De ene aan een steile zijde, de andere op een goed begaanbaar pad.

Dromenuitleg
Er zijn tal van thema’s die zoveel voorkomen dat ze als universeel worden beschouwd. Er zijn boeken en websites vol met allerlei thema’s en mogelijke uitleg. Natuurlijk is onze eigen droom net anders. Maar het kan ons wel een idee geven hoe een droom te interpreteren.

,

Reacties zijn gesloten.